יום ראשון, 6 באוגוסט 2017

עורך דין צבאי

במקביל למערכת המשפט האזרחית, צה"ל (צבא הגנה לישראל) מקיים מערכת משפט צבאית אוטונומית, כדי לענות על הצרכים המתבקשים והנדרשים, במסגרת ארגון צבאי גדול ומורכב. מערכת זו אמונה על שפיטה הן בעבירות פליליות והן בעבירות צבאיות במסגרת השירות הצבאי. בשל הצורך בהכרת מערכת השפיטה הצבאית באופן ייחודי, מי שככלל עוסק בייצוג במסגרת ההליכים המשפטיים בצבא, הוא עורך דין צבאי.

במאמר שלהלן נסביר: מי הוא עורך דין צבאי, מתי תינתן זכאות לייצוג בבתי הדין הצבאיים, מה חשיבותו של הייצוג ובאלו מקרים יוכל לסייע עורך דין צבאי.

מאמר זה מובא לנוחיותכם/ן, קוראים/ות יקרים/ות ואין לראותו כתחליף לייעוץ של עורך דין צבאי. 

מהו עורך דין צבאי:

עורך דין צבאי הוא עורך דין לכל דבר ועניין, המחזיק ברישיון לעריכת דין, אשר פרט להיותו עורך דין המתמחה בפלילים, מקבל את אישורה של וועדה צה"לית לייצוג חיילים במסגרת הליכים במערכת המשפט הצבאית. וועדה זו, נקראת וועדה לאישור סניגורים. מדובר בוועדה אשר פועלת מכוח סעיף 317 לחוק שיפוט צבאי התשט"ו–1955 (להלן: "חש"ץ). החש"ץ הוא החוק המסדיר את כל ההליכים המשפטיים הנוגעים למערכת המשפט הצבאית.

תכליתה של הוועדה לאישור סניגורים צבאיים, היא בעיקר במידור חשיפה לחומרים ביטחוניים. לכן, בעת בקשתו של עורך דין למתן אישור מסוג זה, תיבחן בקשתו על ידי גורמים ביטחוניים, לפני שתובא בפני הוועדה. ככלל, ניתן לפנות למחלקת הייעוץ והחקיקה של הפרקליטות הצבאית, אשר מחזיקה את רשימת עורכי הדין המאושרים לייצוג בהליך צבאי. 

זכאות לייצוג:

באופן דומה למערכת המשפט האזרחית, במסגרת הדין הצבאי, הכלל הוא כי כל חייל העומד לדין בבית דין צבאי, רשאי לייצג את עצמו או להיות מיוצג על ידי עורך דין מטעמו. כך קובע סעיף 316 לחש"ץ. ייצוג על ידי "אדם מטעמו" (כלשון הדין), יכול להיעשות בשלוש אלטרנטיבות: 

ייצוג על ידי סניגור מהמגזר הפרטי – ככלל, זהו הייצוג המומלץ, שכן עורך דין צבאי פרטי הוא עורך דינו של החייל והוא גם נבחר על ידו בהתאם לידע והניסיון שלו. כלומר, חייל יכול (ורצוי שכך) להיות מיוצג על ידי עורך דין צבאי, אשר אושר על ידי הוועדה להופעה בפני בתי הדין הצבאיים. עורך דין צבאי פרטי יסייע לחייל – החל משלב החקירה ועד לשלב הערעור, בעת הצורך.

חייל שמייצג את עצמו – זכות זו הפכה ל"אות מתה" משום שכמעט ולא נעשה בה שימוש. זאת מכיוון שתמיד פתוחה בפני החייל האפשרות לייצוג על ידי עורך דין מטעם הסניגוריה הצבאית, כפי שיתואר בחלק הבא.

ייצוג על ידי הסניגוריה הצבאית – זכות זאת ניתנת לכל חייל, בין אם בשירות סדיר או מילואים, לייצוג חינם במקרים הבאים: מי שנמצא בחקירה שקיים בה סיכון שיוגש נגדו כתב אישום, מי שמוגש נגדו כתב אישום, מי שיש נגדו הליך בדין משמעתי חמור אשר יכול להוביל לשינוי בשירותו העתידי ובמקרים מסוימים בבית הדין הצבאי לתעבורה. עם זאת, נעיר כי כאשר מונה עורך דין מייצג מטעם הסניגוריה, החייל לא רשאי לדרוש להחליפו ו/או לבחור את הסניגור המייצג אותו. 

חשיבות הייצוג בהליכים במערכת המשפט הצבאית:

מערכת המשפט הצבאית נחשבת (ובצדק) כמערכת משפטית נוקשה יותר מהאזרחית, אשר כפועל יוצא, גם משקפת את המסגרת הצבאית הקפדנית. לכן, הענישה על עבירות הנדונות מכוח הדין הצבאי, לעיתים חמורה יותר, מאשר בעבירות דומות, נדונות במערכת המשפט האזרחית.

דוגמא מובהקת לכך היא עבירה של אחזקה או שימוש בסמים, אשר העונש בגינה במערכת האזרחית יכול להסתיים (בהיעדר עבר פלילי) בקנס ומאסר על תנאי ואילו במערכת השיפוט צבאי, תוכל עבירה זו להוביל למאסר ממושך. 

מקרים בהם יוכל לסייע עורך דין צבאי:

פרט לסיוע של עורך דין צבאי במסגרת חקירה פלילית צבאית ובוודאי במסגרת הליך צבאי פלילי במסגרת בית הדין הצבאי, יוכל עורך דין צבאי לסייע גם בנושאים אחרים, לא פליליים, הנוגעים לאופן ההתנהלות מול הצבא. כמו למשל – ייצוג בפני וועדות מצפון, קבלת פטור, פטור ממילואים, שחרור מוקדם מצה"ל עקב מצב בריאותי או אישי ועוד. 

סיכום: 

מערכת הדין הצבאית היא מערכת מורכבת, הן בכל הנוגע להתנהלות מולה ובוודאי שבכל הנוגע להליכים הפליליים המתנהלים בפני בתי הדין הצבאים. לכן, במידה ונתקלתם בצורך להתמודד מול המערכת הצבאית (בכל תחום), מומלץ להיוועץ בעורך דין צבאי בעל ניסיון.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה